Allemaal gepassioneerd!

play_arrow12 februari 2018 play_arrowBlog, Persoonlijke ontwikkeling

Over passie voelen in je werk

Een tijd geleden las ik ergens een personeelsadvertentie. Men zocht een ingenieur met ‘een passie voor beton’. Ik zag het al helemaal voor me, zo’n ingenieur die wellustig door de specie ligt te rollebollen…

Vind je passie: begin een camping in Frankrijk

Jaren geleden begon ik te werken als loopbaanadviseur. Mijn collega’s en ik hielpen onze cliënten om hun ‘ideale baan’ te vinden. Sommigen leek een camping in Frankrijk beginnen wel aardig. Om er vervolgens achter te komen dat er geen droog brood in te verdienen valt, om nog maar te zwijgen van de rompslomp die je te wachten staat als je aan zo’n avontuur begint. Blijkt het er ook nog eens veel vaker te regenen dan je dacht. Na een gortdroge ‘reality check’ verbleekte het zonnige beeld van ‘La Douce France’ al snel tot een waterig Hollands zonnetje. Op zich jammer en zelfs een beetje sneu, maar is het eigenlijk zo vreemd?

[box type=”info”]Wil je jouw loopbaan graag verkennen samen met een coach van Beteor? Bekijk dan eens onze Horizonprogramma’s.[/box]

Passie-inflatie

Passie is iets uitzonderlijks. Groots en meeslepend leven. Flow ervaren, het idee dat de tijd vliegt en dat je uren door zou kunnen gaan met waar je mee bezig bent. Maar hoe vaak komt dat nou voor? En wanneer? Het werkende leven gaat niet altijd over rozen. Het begrip passie is uitgehold en zéér aan inflatie onderhevig. Iedereen lijkt tegenwoordig wel een passie voor dingen te moeten hebben. Maar wees nou eerlijk: de mensen die van hun hobby hun werk gemaakt hebben, of die elke dag ‘auf Flügeln des Gesanges’ hun werk doen, zijn op de vingers van een hand te tellen.

“De meesten van ons zijn nou eenmaal gemiddeld intelligent, hebben een gemiddeld salaris en genieten van een gemiddelde levensstandaard.”

Een gewoon leven

Als ik eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat mijn leven doorgaans is wat het voor de meeste mensen is: gemiddeld. Soms een beetje meer dan gemiddeld, soms een beetje minder, maar verder gaat het toch vooral zijn gewone en vaak voorspelbare gangetje. Ik vind er trouwens niks mis mee. Daarbij zijn zaken als bijvoorbeeld intelligentie, levensstandaard en salarisgroei statistisch zoals dat heet ‘normaal verdeeld’ over de werkende bevolking. De meesten van ons (om statistisch precies te zijn: ongeveer 67%) zijn nou eenmaal gemiddeld intelligent, hebben een gemiddeld salaris en genieten van een gemiddelde levensstandaard. En de meeste van ons kunnen hun talenten en capaciteiten gemiddeld goed in hun werk kwijt.

Gemiddelde passie

Sommigen van mijn cliënten klagen erover dat ze zo weinig passie voelen in hun werk, maar dat is dus eigenlijk heel normaal. Passie voelen is een uitzondering en je mag blij zijn als je het af en toe meemaakt. Bedenk dat het idee van ‘de ideale baan’ iets is van de laatste veertig jaar en dat het idee van ‘passie’ nòg recenter is. Voor die tijd was werk vooral iets waarmee je je geld verdiende en waarover je verder niet zeurde. Toen ik in mijn eerste baan zat te klagen over dat ik zo moe was zei mijn vader dat ik blij moest zijn dat ik überhaubt werk hàd!

“Mensen gedijen bij het gevoel ergens bij te horen.”

Gewoon werk

Zonder gekheid: werken is belangrijk voor mensen. Het geeft zin en structuur aan het bestaan en vergroot het gevoel van eigenwaarde. Mensen gedijen bij het gevoel ergens bij te horen, zinvol bezig te zijn en daar gewaardeerd voor te worden. Als werk goed aansluit bij individuele capaciteiten en vaardigheden levert dat meestal werkplezier én resultaat. En als dat met passie kan is het helemààl prachtig.

Maar met de filosoof Alain de Botton denk ik dat het heel wat mensen zou helpen wanneer ze zich dit af en toe wat meer zouden realiseren: werk is uiteindelijk ook maar gewoon werk. En daar kun je zonder passie ook veel plezier aan beleven!

[linkedin_share url=”https://archief.beteor.nl/news-item/allemaal-gepassioneerd/” style=”right” float=”left”][twitter style=”horizontal” source=”Beteor” float=”left” lang=”nl”]

[hr]

De auteur van deze blog: Diem Wolff

Als arbeids- en organisatiepsycholoog en organisatie-adviseur coacht Diem individuen en teams, geeft hij trainingen en workshops, doet hij psychologisch onderzoek en adviseert hij organisaties over de inzet en ontwikkeling van mensen.

 

 

[hr]