Hoe geef je leiding aan veranderingen? Hoe kun je innovatie managen? Regelmatig horen we mensen zeggen: ‘innoveren is een creatief proces en dat kun je niet managen’.

De beste ideeën komen vaak naar voren als je niet bewust met het oplossen van je problemen bezig bent. Bijvoorbeeld, als je aan het sporten bent, als je toevallig met iemand in gesprek raakt, als je een congres bezoekt of als je een televisieprogramma bekijkt.

Innovatieprocessen zijn naar hun aard altijd ‘grillig’ en ‘onvoorspelbaar’. Zo kan het zijn dat jouw oplossing niet werkt, waardoor je opnieuw moet gaan nadenken over andere oplossingen. Daarnaast zit de omgeving waarin organisaties opereren vol dynamiek. Dat kun je niet beheersen. Het enige wat je dan kunt doen is verstandig reageren.

Het gaat om het ‘en-en’

Innovatieprocessen vertonen een bepaalde structuur. Die structuur biedt handvatten om de processen te managen en te besturen. In het managen en besturen van innovaties structureer je wat je kunt structureren en creëer je ruimte voor het onvoorspelbare. Het gaat dus om ‘en-en’: én ‘structureren’ én ‘ruimte voor het onvoorspelbare’.

Durf aan te geven waarom je achter de veranderingen staat

Uit de praktijk blijkt dat het managen van innovatie alleen goed kan als je de veranderingen en innovaties kunt verbinden met je eigen waarden en motieven. Met andere woorden, je moet zelf durven aangeven waarom jij als bestuurder achter de veranderingen staat en waarom je kiest voor een bepaalde innovatie.

De veranderende rol voor de bestuurder

De veranderende rol van de bestuurder bij het implementeren van innovaties kunnen we karakteriseren met drie bewegingen:

  • Van controle en beheersing naar inspiratie en kaders:
    Medewerkers de ruimte geven om creatief te denken en om te gaan met het onvoorspelbare van het implementeren van innovaties.
  • Van hiërarchisch leiderschap naar team-based leiderschap:
    De verantwoordelijkheden voor de implementatie lager in de organisatie leggen. Namelijk in het team waarin alle disciplines aanwezig zijn die je nodig hebt om een implementatie te laten slagen.
  • Van consensus naar deep democracy:
    Bij het implementeren van innovaties moet je veel beslissingen nemen. Het ideaal is als alle neuzen in dezelfde richting staan. In de praktijk beslist vaak de meerderheid en leggen anderen zich daar bij neer. De kern van ‘deep democracy’ is dat de ‘wijsheid van de minderheid’ ook gehonoreerd wordt, waardoor iedereen zich van harte schaart achter de gemaakte afspraken en de implementatie soepel verloopt.

Meer weten

Hulp nodig bij het efficiënt en succesvol managen van innovaties in jouw organisatie?

[custom_button]Neem contact op[/custom_button]

Interesse? Bel Maarten Verkerk
phone+31 (0) 40 24 64 900
Werving & selectie, executive search, interim-management, persoonlijke ontwikkeling, assessments, loopbaanontwikkeling, stress en burn-outcoaching, organisatieontwikkeling én innovatie in het onderwijs.

Waarom Beteor?

  • Ruime ervaring met het succesvol implementeren van innovaties in organisaties.
  • Voor tools en handvatten die helpen bij het implementeren van innovaties.